W trybie ręcznym samoczynnie włącza się nawiew na tułów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Michal 4791
    Classic
    • 2016
    • 2

Czarna_LK, jestem przypadkiem beznadziejnym, tu nic ani nikt nie pomoże.
  • gonzop
    Classic
    • 2013
    • 4

Witam!

Zdarzyła mi się ostatnio kilka razy następująca sytuacja;

1. Samochód zimny (nigdy nie zdarzyło mi się to jak wyjechałem ciepłym autem np. z garażu)
    2. Climatronic w trybie manualnym (agregat OFF, siła nawiewu ręcznie, kierunek nawiewu szyba i nogi)
    3. Silnik wystarczająco zagrzany, żeby wentylacja dmuchała ciepłym (nigdy nie zdarzyło mi się to od razu po uruchomieniu, tylko po chwili)

4. Mimo ustawienia nawiewu na nogi i szybę, nagle zaczyna na mnie dmuchać ciepłe powietrze z centralnych nawiewów na TUŁÓW (wizualizacja na Bolero nadal pokazuje tylko nawiew na nogi i szybę)

Czy to jakaś usterka sterowania klimy, czy może Climatronic ma jakiś program "dogrzewania"?
    Czy ktoś już spotkał się z taką przypadłością?

Komentarz

• Przem78
      Rider
      • 2013
      • 561

Zamieszczone przez gonzop
      To nie jest przypadłość a tak działa czujnik wilgotności (nie mylić z czujnikiem deszczu) czujnik wilgotności sprawdza powietrze w kabinie i za wszelką cenę próbuje nie doprowadzić do parowania szyb, poza tym sprawdź też, że mimo trybu manual po zmianie temperatury np: + 2 - 3 - 5 stopni zmienia się prędkość wentylatora samoczynnie np: z 2 kresek na 3 IMO wszystko jest OK
      Pozdr. Przemek

Komentarz

• gonzop
        Classic
        • 2013
        • 4

Zamieszczone przez Przem78
        Zamieszczone przez gonzop
        To nie jest przypadłość a tak działa czujnik wilgotności (nie mylić z czujnikiem deszczu) czujnik wilgotności sprawdza powietrze w kabinie i za wszelką cenę próbuje nie doprowadzić do parowania szyb, poza tym sprawdź też, że mimo trybu manual po zmianie temperatury np: + 2 - 3 - 5 stopni zmienia się prędkość wentylatora samoczynnie np: z 2 kresek na 3 IMO wszystko jest OK
        Co do nawiewu, to istotnie tak jest, ale mimo wszystko da się go "zmusić" do działania jak chcę (nawet jak automatycznie zwiększa się nawiew, to mogę go skręcić).

Też myślałem, że to właśnie jakiś "super automatyczny patent", ale ostatnio znowu mi się to stało, problem w tym, że za Chiny nie mogłem włączyć nawiewu na nogi. Nawiew na szybę wiał lub nie w zależności od tego, czy był włączony na konsoli, natomiast nawiew na tułów działał gdy był włączony nawiew na tułów lub nawiew na nogi, a w żadnej konfiguracji nie wiało na nogi :?:

Pomogło "Climatronic OFF" i "Climatronic ON" i wszystko działa jak należy, więc nadal trochę obawiam się, czy coś z softem Climatronica nie jest NOK....

Komentarz

Pracuję...